Kusiin Vitamin

Bacillhistorier, tidskapare, livstankar, böcker

Är det någon som kan hantera en orkidé

Mina fina orkidéer jag fick till boksläppsfesten har nu alla tappat deras blommor. Nu står de där som pinnar med lite blad längst ned. Vad gör jag nu? Klipper ned? Väntar? Slänger? Köper nytt? Vattnar?

Tacksam för svar!

 

Annonser

Single Post Navigation

23 thoughts on “Är det någon som kan hantera en orkidé

 1. Klipp ner pinnarna så långt det går. Vattna 1g i veckan och vänta. De ska stå ljust men inte direkt soligt. Ett norrfönster är perfekt.

 2. Eller låt dem stå i sol 🙂 Mina blommar en gång på vintern och en gång på sommaren. I mellan tappar de alla blommor. Vattna lite som Kati skriver. Klipp ner pinnarna, en bit ner 🙂

 3. Rose Marie Bouw on said:

  Jag lämnar tre ”knän”, längre ner klipper jag inte. Sen är det tålamod som gäller. Kan ta rätt lång tid, men sen börjar de blomma fint igen.

  • Knän? Som i små pluppar på stammen? jag och tålamod är inte like this…

   • Rose Marie Bouw on said:

    Precis som i pluppar på stammen. 🙂 Det är nog ingen annan som kallar dem för knän. Haha! Jag räknar nerifrån och över den tredje klipper jag av med sax. Jag har också lite svårt för det där med att vänta … Men jag brukar ställa dem bakom gardinen så de inte syns, sen får de stå där undangömda tills de börjar blomma.

   • Då måste jag skaffa mig gardiner också… Det börjar bli lite av ett projekt det här.

   • Rose Marie Bouw on said:

    Hahaha! 😀

 4. vattna genom att antingen låta vattnet från kranen rinna igenom krukan eller genom att sänka ned i hink med vatten några sekunder så de blöts igenom. Om de har genomskinliga innerkrukor (vilket de bör ha, rötterna vill ha ljus) så ska de inte vattnas igen förrän du ser att de är helt torra. Helst bör de ha genomskinliga ytterkrukor med, av samma anledning.

  • Hjälp vad du kan! Jag tyckte 1 g vatten lät som väldigt lite vatten men att sända ned i hink lät betydligt mera. En gång i veckan alltså? jag har bara duttat på med lite vatten en gång i veckan. Ja, de har genomskinlig kruka. Har undrat lite över det faktiskt…

 5. ps jag utgick ifrån att det var Phalaenopsis/brudorkideer vi pratade om. Var det det?

 6. Nu ska jag rusa ner och klippa orkidéstänger ovanför ”knäna” . Har aldrig lyckats sköta dem vilket gör att jag slänger och köper nytt. Slut med det nu! Tack för info!!!:-)

 7. Jag gör tvärtom! Klipper jag ned pinnarna kommer de inte alls tillbaka i blom – låter jag pinnarna vara kommer de alltid tillbaka. Och vattningen gör jag vid krukkanten och aldrig så att det kommer vatten i bladrosetten. Jag vattnar dessutom oregelbundet 😉

 8. Du verkar ha fått en massa tips nu, bara att följa! 🙂 Jag har i princip bara Orkidéer i mina fönster och klipper ner till typ 3 pluppar/knän, eller tills det torra där de förra blommorna har suttit, är borta. De blommar sedan om efter en tid. Vattna inte för mycket och inte på bladen, jag vattnar bara en gång i veckan. Så där, snart blommar de igen! 😀

 9. de brukar blomma en eller två ggr per år om de mår bra. Mycket luftrötter är ett bra tecken. har man tur står sig ju blommorna i upp till ett halvår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: