Kusiin Vitamin

Bacillhistorier, tidskapare, livstankar, böcker

Researcharbetet satte mig på nya spår

Häromdagen satt jag på lunchmöte för att diskutera min kommande huvudfigur. Den manliga. Han som fastnat lite i familjerollen och samtidigt befinner sig mitt i livet. Han vet vad han egentligen vill, men inte ”får”.

Det han vill, musik, kan jag inte så mycket om. Så jag tog hjälp. Genom en kollega fick jag då detta möte arrangerat. Sådant är alltid kul.

Personen ifråga satt förvånansvärt tyst den första halvtimmen. Efter ett tag började jag känna mig lite fånig där jag satt och lade ut texten om en person som faktiskt inte fanns. Som var mitt hitte-på, men uppenbart kunde jag just hitta på rätt mycket om honom för prata non-stop var visst inget problem.

”Men”, sade han sedan mellan tuggorna, ”vad händer om fem år?”

”Fem år? Men boken utspelar sig bara under ett halvår.”

”Ja, men var siktar han. Vart vill han komma? Om han själv fick bestämma, vad skulle han göra om fem år?”

Och personen mittemot mig nöjde sig inte. Han fortsatte: ”OCh vad var det som hände som gjorde honom så familjelojal? Vilken annan tonåring är det?”

Jäklar det satte griller i huvudet på mig. På ett väldigt bra sätt. Jag insåg att Chris och Lova levt väldigt länge uppe i mitt huvud. Jag vet allt om dem. Från favoriträtt till hur de var som små. Från skolbetyg och första gången de tjuvrökte (nej, aldrig Lova. Bara Chris, han är mera utmanaren). De här nya karaktärerna har inte satt sig där än.

Men nu rullar det runt. I morse, i duschen av alla ställen, kom jag på vad som hade hänt i barndomen. Faktiskt två saker, nu ska jag bara välja det mest sannolika. Jag vet också var min Fredrik vill vara om fem år. Var jag kommer placera honom om fem år.

Smart sak det där. Veta allt om sina karaktärer för att sedan lyfta in det i den inre och yttre konflikten utan att det blir krystat. En enkel mening är oftast vad som behövs för att skapa ett djup. En komplexitet som just utgör oss människor.

Nu ska jag bara skriva ned mina tankar i mitt fina block.

Laters!

Annonser

Single Post Navigation

4 thoughts on “Researcharbetet satte mig på nya spår

  1. Bra fråga att ställa sig. 😉

  2. Sara Swietlicki on said:

    Om det är klassisk musik-utbildning du är ute efter, kan du alltid fråga mig. Jag har själv utbildning och har ett stort nätverk av både klassiska och rytmiska musiker att fråga om så behövs. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: