Kusiin Vitamin

Bacillhistorier, tidskapare, livstankar, böcker

World Diabetes Day

Idag är det World Diabetes Day. Grattis till oss alla för att denna dag uppmärksammas.

Diabetes är den ledande orsaken till blindhet, njursvikt, hjärtattack, stroke och amputation. Antalet människor som lever med diabetes har ökat lavinartat under de sista trettio åren. 1985 estimerade man att 30 miljoner människor i hela världen hade diabetes. Nu har siffran stigit till över 300 miljoner. Om denna utveckling får fortgå förväntas siffrorna att stiga till 440 miljoner innan 2030.

Vad gör ni för att uppmärksamma detta? På många ställen i världen firas World Diabetes Day med att lysa upp byggnader med blått (http://www.idf.org/worlddiabetesday/activities/monument-challenge). Det tycker jag är kul och dagen till ära ska jag klä mig helt i blått.

I min iver och vilja att sprida diabetes-kunskap har jag försökt få kommunen där jag bor att lysa upp en historisk byggnad. Vi har sannerligen gott om den och staden är ett klassiskt diabetesfäste. När kommunen inte svarade drog jag in landshövdingen (han svarade), svenska kyrkan, universitetet, hotelldirektörer, fastighetsägare, sjukhusdirektören, lokal radio/tidning/tv. You name it, så har jag säkert försökt få kontakt igenom. Meen, ingen (utom landshövdingen. Han är så trevlig. Och så en hotelldirektör) svarade. Ingen tyckte detta var något att lägga en sekund på. Det tyckte däremot Lund, som skapade det mest fantastiska evenemang i lördags. Mitt under Gåsamiddagen, liksom. 1200 besökare kom till deras mässa. Det är inte illa. Kul, Lund!

De absolut flesta människor har eller känner någon med diabetes. Vad blir ditt bidrag att främja kunskapen runt denna sjukdom just idag?

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: