Kusiin Vitamin

Bacillhistorier, tidskapare, livstankar, böcker

De 7 synderna..

…inom kommunikationsvärlden. 

En kollega var på ett, som det lät, väldigt bra föredrag. Så pass bra att jag har kopierat in hennes ord här, för alla att tänka på. Hoppas det är okej, JN?

När man kommunicerar med andra människor ska man undvika att:

Döma och nedvärdera – bygger upp ett filter som hindrar från att se andra egenskaper.

Vara vag och diffus – otydliga instruktioner minskar trovärdigheten. Uttryck vad du vill och varför och hur det ska gå till!

Hinta och pika – kommunicera negativa åsikter på ett indirekt sätt (himla med ögonen, fnysa). Om man drabbas ska man fråga om man uppfattat rätt att personen är negativ för man kan ha missuppfattat situationen eller personen får en möjlighet att förklara sig. Föreslå öppen och direkt kommunikation!

Skylla ifrån sig – Framgång förklaras med interna egenskaper och misslyckande med externa orsaker. Tvärt om gäller för andras framgång respektive misslyckande. Att skylla ifrån sig kan t ex innebära att man skyller på sina positiva egenskaper; en rapport är för sent inlämnad, men man skyller på att man ju är så noggrann.

Klaga och gnälla – Viktigt att se både för och nackdelar. När någon klagar kan man visa förståelse, men be att få situationen specificerad samt erbjuda förslag på lösning. Man kan sätta upp regler för gnäll, t ex genom att bestämma att man får gnälla och klaga bara om man kommer med ett konstruktivt förslag till bättre lösning.

Tankeläsa – Man kan ana, men inte veta, orsaken till varför man tror att människor t ex ”ser ut” på ett visst sätt. Det innebär bara en egen tolkning, så det bästa är att fråga.

Skicka dubbla budskap – man säger en sak, men gör en annan.

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: