Kusiin Vitamin

Bacillhistorier, tidskapare, livstankar, böcker

Boktips: ”Den odödliga Henrietta Lacks” av Rebecca Skloot

Har man någon gång hållit på med något som bara liknar naturvetenskap så har man hört talas om HeLa-celler. Har man dessutom ett litet intresse för människoöden har man också snappat upp att HeLa är en mänsklig tumörcellinje från en kvinna vid namn Henrietta Lacks. Sedan brukar man vanligtvis inte veta mera om ursprunget.

HeLa-celler är celler som isolerats från en livmoderhalscancer och som används över hela världen vid cellbiologisk, virologisk och molekylärbilogisk forskning. De var de första mänskliga celler från vilka en permanent odödlig cellinje skapats och som förökar sig obegränsat i en cellodling. Och här snackar vi verkligen obegränsat. De kan i princip leva och växa hur som helst, var som helst. De kan till och med följa med en labrock in på ett annat lab och smitta ned sig i andra cellinjer. De har fått sitt namn efter den 31-åriga Henrietta Lacks, från vilken cellerna isolerades år 1951 strax före hennes död.

Boken ”Den odödliga Henrietta Lacks” (Leopard förlag) är en naturvetenskaplig biografi över Henrietta Lacks korta liv och hennes efterföljandes långa kamp att få reda på vad som egentligen hände deras mamma. Henrietta växte upp i ett fattigt samhälle. Som ung gifte hon sig med sin kusin och fick med honom fem barn. Hon beskrivs som en människa som alltid ställde upp för andra och det med ett leende på läpparna. När hon blev sjuk ville hon inte besvära någon utan tog sig själv fram och tillbaka den långa vägen till John Hopkins sjukhus, som var det enda som tog emot färgade. Tumören på hennes livmoder var så otroligt snabbt växande och spred sig med vindens hastighet över kroppen att läkarna stod konfunderade. En läkare, Georg Gey, tog cellprover utan Henriettas vetskap och de cellproverna visade sig vara de första som inte bara överlevde första delningarna utan bara fortsatte leva och växa. Gey rapporterade om sina upptäcker och började snart dela ut celler till höger och vänster. Forskarna världen över var lyriska, medan Henrietta sakta svartnade över bålen för all strålning hon fick mottaga. När hon väl fick dra sitt sista andetag var hela kroppen fullsatt av tumörer och hon led helvetets alla kval och smärtor.

Med Henrietta begravd i omärkt grav var hennes celler med till att bland annat upptäcka poliovaccinet och HPV-vaccinet. De fick sig också en sväng till månen för att forskarna skulle undersöka hur de påverkades av gravitationen. Små cellrör såldes för 256 dollar och nobelpris delades ut.

Alltmedan Henrietta Lacks anhöriga inte ens hade råd att gå till sjukhuset. Än mindre visste vad som hade hänt deras mor. Den yngsta dotter,  Deborah, kunde inte förmå sig själv att sluta tänka på vad som egentligen hade hänt deras mor. Vad hon faktiskt hade dött av och om hon själv kunde drabbas.

Först när journalisten Rebecca Skloot, endast 28 år gammal, började nysta i historien fick Deborah reda på hela sanningen. Boken ”Den odödliga Henrietta Lacks” är skriven som en dagbok över hur historien grävs fram. Hur familjen sakta men säkert får ta emot sanningen. Det förflutna visar sig ha både en bortglömd syster samt en historisk mamma som skapat så mycket gott för andra människor. Eller i alla fall hennes celler…

Deborah vill så otroligt gärna ha upprättelse. Även om hon gärna såg att hon och hennes barn och barnbarn hade en del av den stora inkomst som cellerna indrivit till läkemedelsföretag och forskare världen över så går hennes korståg endast på sanningen. Att få veta vad som hände och att mamman ska få den hedersplats hon förtjänar. För de celler hon inte själv visste hon gav bort.

När världen väl lär känna historien bjuder de in Deborah till en cellkonferens där Deborah så få hålla ett anförande samt ta emot en hedersutmärkelse. Det är hon omåttligt stolt över och ser fram emot. Även om hon är rädd för att stå inför så många människor så vill hon göra det för att komma närmare sin egen mor. En mor hon knappt fick träffa.

Konferensen skulle hållas 11 september 2001… Och blev alltså aldrig av.

Det här en otroligt stark historia. Väldigt skickligt skriven. All ångest, svårmod och desperation hos Henriettas efterlevnader står rätt upp genom pappret och man lider med deras livsöden. För att inte tala om att man skäms över att inte ha reflekterat mera över HeLa-cellerna. Skloot skriver boken i romanform utan att tappa greppet om själva historien. Jag har inte dubbelkollat några fakta, men på något sätt tvivlar jag inte ett dugg över dess riktighet. Om jag hade haft möjlighet hade jag sträckläst boken från pärm till pärm. Kanske lagt ned den ett par gånger för att torka en tår. Eller berätta om en upprörande eller rörande passage för Mr Underbar.

Naturligtvis rekommenderar jag denna bok. Nej, det är för pyttigt. Jag kräver att denna bok används i undervisningssyfte. Om inte på gymnasiet så så sannerligen på universitetsnivå. Den innehåller fler bottnar än det rent naturvetenskapliga. Den omtalar etik runt patientlära, hur ser vi på mänskligt material och hur behandlar vi varandra egentligen. Om gemenskap och familjenärhet. Inte minst om rasdiskriminering. Hur ens förflutna kan forma en utan att man har en chans.

Enkelt sagt, LÄS DEN!

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Boktips: ”Den odödliga Henrietta Lacks” av Rebecca Skloot

  1. Skriver genast upp den på min ”att-läsa-lista”, som tyvärr är en lågprioriterad punkt på min att-göra-lista… Men läsas ska den, senast i sommar! Så även ditt Ingrid och Nate-manus som bränner i inkorgen (och lite i samvetet)!

    • Läs då HeLacellerna först… Jag tror du kommer störtgilla den! Om inte annat så kan du berätta för mig om fakta stämmer eller inte. Jag har inte lika mkt koll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: